sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Kulttuurieroja vuoden kokemuksella

Helloo!

Vuoden maassa asumisen jälkeen voisi olla kiva kertoa kaikista kultuurieroista, joita olen tässä ehtinyt huomata. Osa isompia, osa pienempiä. Kulttuuri ei ole kovin radikaalisti erilainen, mutta muutamat jutut on pistäneet pientä ihmistä ihmetyttämään. Näitä juttuja olisi tosin kannattanut kirjoittaa ylös, koska en varmasti muista kaikkea.

TIPPAAMINEN

Ravintolalasku nousee kummasti, kun lisätään tipit. Nyrkkisääntö on 15-20% loppulaskusta. Aina parempi jättää liikaa, kuin liian vähän. Liian vähän jättäminen muistetaan kyllä ja jos aiot ravintolaan uudestaan,kannattaa jättää reilu tippi. Huonot tipin jättäjät kyllä muistetaan ja se näkyy palvelun laadussa (tosi pitkävihaista sakkia?)

Työntekijöiden palkka on todella pieni joten tipit ovat heolle tosi iso juttu. Tippaaminen on myös käytännössä pakollista. Tippi ei käytännössä ole juomaraha, vaan palvelumaksu.
Tärkeää myös huomoida, että lähes kaikissa tilanteissa tipataan. Delivery guy, kampaaja, hieroja ja listaa voisi vaan jatkaa.

Tipin voi jättää kortilta, mutta käteistä suositaa. Henkilö saa tipin käyttöönsä ilman paperityötä, eikä se näy verotiedoissa.

Koska tippien määrä perustuu laskun loppusummaan, voi tarjoilijan ilmeen nähdä hyvinkin mutristuvan, kun tilaat ruoan kanssa vai hanavettä, joka ei maksa mitään.

RUOKA

Kyllä, vastaa hyvin sitä kuvaa, joka suomalaisilla on. Annoskoot ovat suuria ja yleensä ruoka jota ei jakseta syödä, otetaan mukaan. Se tuodaan omaan jääkaappiin ja siihen ei vältämättä kosketa enää.

Ulkona syödään usemammin.

Mun host perheessä onneksi syödään terveellisesti ja Mäkkäriä boikotoidaan :D

RUOKAKAUPASSA sun ostokset pakataan. Voi juku kuinka kiusalliselta aluksi tuntui seistä typeränä vieressä, kun joku latoo sun ostoksia kassiin. Pakkauskoot ovat isompia. Kaikessa.

LIIKENNE JA LIIKKUMINEN

Kävelytiet on suhteellisen surkeita keskusta-alueiden ulkopuolella, koska mielellään ei kävellä. Usein otetaan auto alle, vaikka matkan voisi taittaa kävellen alle kymmeneen minuttiin. Liikenne on välillä mielettömän hankalaa ja ihmiset ajelee miten sattuu. Tämä ainakin itseä ottaa hieman aivoon. Julkisen liikenteen käytössä on omat riskinsä, joskus se tulee joskus ei. Junat ovat aika täsmällisiä, mutta bussit kyllä tykkäävät akateemisesta vartista.

IHMISET

Tätä kuulee usein, mutta se on totta. Ihmiset ovat paljon avoimempia. Tuntemattomille jutellaan herkemmin. Koiraa ulkoiluttaessa aina kohtaa ihmisiä, jotka jäävät jutustelmaan, kaupan kassoilla käydään small talkia ja niin edelleen. Yleinen tervehdys on "Hi, how are you?", johon yleensä vastataan" I'm good thanks, how are you?" Jos kysyjä on tutumpi, voi vastata  "I'm okay", jolloin kysyjä tajuaa, että jokin saatta olla vialla, mutta siitä ei haluta puhua.

Perhekeskeisyys on täysin uusissa svääreissä. Kaikki vapaa-aika pyritään viettämään perheen parissa, päivällispöydässä höpötetään kuin viimeista päivää (ahdistavaa) ja collogeen tutustutaan koko perheen voimin. Perheestä puhutaan paljon.

URHEILU

Fanaattinen urheilumaa. Koripallo, baseball, jenkkifutis. Ei lisättävää.

RANDOM HUOMIOITA

- Alkoholia saa nauttia vasta 21-vuotiaana. Voit kuitenkin ajaa autoa 16-vuotiaana, tupakoida 18-vuotiaana ja liittyä armeijaan ja kuolla maan puolesta ollessasi 18.

- Kokolattiamatot (ei välttämättä kaikissa huoneissa, mutta useimmissa)

- Mittayksiköt ja Fahrenheitit (Fahrenheitit oppii tosin yllättävän nopeasti)

- Ei tasa-arvoisia risteyksiä. Aina stop-merkki tai valo-ohjaus.

- Uskonnollisuus

- Yhdysvallat on kaiken keskus. Heidän ei tarvitse tietää missä suomi on.

- Seksuaalikasvatus on jotain aivan kauheaa. Seksistä ei puhuta ja alastomuus on ongelma.

- Juhlapyhät on ISO juttu

- "Please" sanan käyttö. Siihen on ollut vaikea tottua, koska sille ei ole varsinaista suomalaista vastinetta. Toki "kiitos" mutta tämä mielestäni tekee lauseesta vain tönkön.


Siinä nyt ainakin asioita, jotka ensimmäisenä putkahti mieleen. Saa nähä, mitä uusia juttuja muutaman viikon päässä häämöttävä muutto länsirannikolle tuo tullessaan! Vaikka jotkut näitä jutuista ärsyttää, USA on hieno maa ja tykkään olla täällä. Oon matkustellut täällä itärannikolla, keskellä ja etelässä ja kaikkialla on erilaista. Omat jutut, omia lakeja ja täysin uusi kulttuuri.

Texas postauksessa olisi voinut mainita, että aseenkantaminen julkisesti on sallittua, mutta se voi olla piilossa vaikka paidan alla. Vastaavasti Coloradossa, jos asetta kantaa, sen on oltava näkyvillä.

~Hanna




Hello!

After being a year in U.S, it’s good time to talk about the cultural differences I have noticed. Some things are bigger, some smaller. The culture between Finland and U.S is not shocking different, but different enough to make write about it.

TIPPING

Your restaurant bill turns bigger after you get the check. Usually it is 15 to 20% from the check. That took me a lot of time to adjust.  Employees don’t get paid very well, so tipping is a big source of money for them. I would strongly recommend you to leave tip especially, if you are planning to go that restaurant  again. They will remember if you don’t. If you are not sure how much to tip, it is better to leave a little more than a less. That is just my advice, though. Local people might say differently.

You can leave tip from your credit card but people prefer cash.  When you leave from your CC, it is a lot of paper work until they get it.

They are also leaving tip for hairdresser, delivery guy and massage therapist. I would never think of tipping  my hairdresser in Finland.

Because the tip is based on your final check, you can see how your waitress smile fades away after you order free tap water with your meal.

FOOD

Yes, the food is pretty much how we think it in Finland. The meals are huge and you can have basically everything deep friend.  

People are eating out more often and they take leftovers with them.

AT GROCERY STORE

 They are packing your groceries while you are paying. I felt awkward for a while to just stand there and wait someone to pack them. 

TRAFFIC AND TRANSPORTATION

In Finland, we complain if the bus is late two minutes. Here people prefer using their own car so they don’t care how much the bus is late. Trains are pretty punctual at least.
Sidewalks are not that good outside the downtown. I like to walk (and I am probably the only one). Once again, people prefer driving. And they can’t even drive!

PEOPLE

You hear that a lot, but people are more open here.  They are talking to random people more easily. Walk the dog and everyone will stop and talk with you, small talk when you are paying your groceries etc. Common greeting is “Hi, how are you?” Don’t take that literally, just answer “I’m, good (thanks) how are you?”

I have had couple very awkward situations based on this habit.

Family is a big thing. People are trying to spent all the spare time they have with their families. They are talking while eating dinner (you must wonder, why this is so weird) and they are saying “I love you” constantly.

SPORTS

Fanatic sports country.  Basketball, baseball, football. No words needed.

RANDOM THINGS:

-          You can drink alcohol when you are 21. You can drive when you are 16, smoke when you are 18 and join the army when 18.

-          Carpeting. Not every room, but most of them.

-          Measurements and Fahrenheit’s

-          No equal intersections (or how ever to call it) There is a stop sign of traffic lights.

-          nudity is a problem for most people

-          Holidays are huge thing

-          Please. Still don’t remember to use it.

 Will see, what new things I will learn after moving to west coast in couple weeks. Some of those things are pissing me off, but I love being here. I have traveled in the middle, east coast and the south of this country and every place is different! <3














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti